top of page

Massageolja

1 basolja (t.ex. jojoba, argan eller rapsolja)

1-2 eteriska oljor

Välj en eller två eteriska oljor (kombinera t.ex. kanel och svartpeppar, för en värmande massage som ökar cirkulationen och lindrar spänningar). Blanda ca 20 droppar eterisk olja per 100 ml olja, i en glasbägare som är enkel att dosera ur.

(95) Patchouli.jpg
(13) cinnamon, black pepper.jpg

1 dl Himalayasalt eller Dödahavssalt

Ca 7 droppar eterisk olja

Torkade blomblad (valfritt)

Välj först salt - Himalayasalt kan vara avslappnande för kroppen och Dödahavssalt bra för problemhud. Välj sedan en eterisk olja efter din smak - t.ex. lavendel för lugnande och patchouli för lusthöjande. Häll saltet i en skål, droppa i ca 7 droppar eterisk olja och blanda. Låt saltet lufta en liten stund innan du häller det i en ren glasburk. Dekorera gärna med torkade blomblad. Har du inget badkar kan du skrubba dig med saltet!

Badsalt

Ansiktskräm med eterisk olja

1 naturlig, parfymfri ansiktskräm med lågt vatteninnehåll

1 eteriska olja

Ett tips för att skräddarsy din ansiktskräm! Välj en eterisk olja för din hudtyp (t.ex. apelsin för blandhy, grapefrukt för trött hy eller lavendel för känslig hy) och tillsätt ca 10 droppar eterisk olja per 100 ml ansiktskräm. Börja alltid med lite eterisk olja i taget, för att se hur din hud reagerar. Blanda krämen och förvara helst i en glasburk.

(12) Orange.jpg
(10) Pepparmynta.jpg

Ångbad för ansikte, luftvägar och sinne

1-2 liter vatten

1 eterisk olja

Koka upp vatten och häll i en skål. Välj en eterisk olja (t.ex. pepparmynta för att friska upp luftvägarna eller vår mix Relax för avslappning) och droppa i ca 5-8 droppar, börja försiktigt och känn efter. Lägg en handduk över huvudet för att stänga in ångorna, luta dig över skålen och andas i ca 5 minuter.

Allrengöring

300 ml vatten

0,5 tsk grönsåpa

20 droppar tall

10 droppar citron

10 droppar lavendel

 

Koka vattnet och låt det svalna helt. Häll alla ingredienser i en flaska med spraykork och skaka väl före användning.

(7) Lemongrass.jpg
(19) BB x String.jpg

Doftpinnar

50 ml lätt och neutral basolja (t.ex. sojabönolja)

60 droppar eterisk olja (kombinera gärna 3 st)

10 ml neutral alkohol* (t.ex. vodka)

5-8 doftpinnar

1 glasflaska med smal hals (t.ex. en rengjord Booming Bob-flaska)

Blanda basolja med eterisk olja i en glasbehållare. Tillsätt alkoholen och rör runt. Häll blandningen i glasflaskan. Ju fler pinnar du sätter i desto starkare blir doften. Vänd ev. pinnarna ett par gånger i veckan.

 

* Hjälper doften att tas upp av pinnarna, men kan uteslutas.

Sköljmedel

2 dl ättika (24 %)

5 dl vatten

10-15 droppar eterisk olja

 

Koka vattnet och låt det svalna helt. Häll ingredienserna i en glasflaska och skaka så att de blandas. Doseras 2 msk i facket för sköljmedel. Skaka flaskan före användning.

Insektsspray

1 dl vatten

20 droppar eukalyptus

20 droppar citronella

10 droppar lavendel

 

Koka vattnet och låt det svalna helt. Häll vattnet i en flaska med spraykork eller roller, droppa i de eteriska oljorna och skaka blandningen. Skaka flaskan före användning.

bottom of page